Datum objave: 11. veljače 2019.

Kategorija: Novosti

U ponedjeljak je u čakovečkog Gradskoj vijećnici održana početna konferencija projekta pod nazivom  „Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera“. Provodit će se na području Čakovca, Male Subotice, Strahoninca i Štrigove, a ukupno je vrijedan 580.855,44 kune.

Iz fonda EU

Projekt je prošle godine prijavio Grad Čakovec, uz partnere, općine Mala Subotica, Strahoninec i Štrigova, a tehnički će ga provoditi Gradska razvojna agencija „ČAKRA“. Iz kohezijskog fonda Europske unije sufinancira se 85 posto, odnosno 493.727,12 kune, dok ostatak od 87.128,32 kune osiguravaju korisnici.  Projekt završava u ožujku sljedeće godine, a u sklopu njega o građanima će se dijeliti letci, tiskat će se plakati, izraditi i emitirati TV i radio emisije, izrada web stranice, održati javne tribine i radionice za djecu, sve s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti racionalnog gospodarenja s otpadom.

Kako je u uvodu naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Čakovec i Međimurje su u Hrvatskoj poznati po odgovornom ponašanju prema okolišu, posebno vezanom iz odvajanje i sakupljanje otpada. Ovim projektom želi se povećati količina odvojeno prikupljenog otpada, smanjiti onaj koji se trajno odlaže na odlagalište. Već sada su Grad Čakovec i Općina Strahoninec u samom nacionalnom vrhu što se tiče postupanja s otpadom, rekao je Kovač, te dodao da će ovaj projekt pomoći općinama Mala Subotica i Štrigova da i oni svoje statistike poboljšaju. Na kraju, zahvalio se svima koji su radili na pripremi projekta.

Odgovorno gospodarenje otpadom

Sam projekt pobliže je predstavila direktorica Gradske razvojne agencije „ČAKRA“ Damira Vresk. Kako je rekla, provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom građani na području obuhvata projekta biti će informirani i educirani o odgovornom gospodarenju otpadom što će doprinijeti smanjenju količine proizvedenog otpada, većem stupnju odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na kućnom pragu, ponovnoj uporabi predmeta i kompostiranju.

Na početnoj konferenciji su bili i predstavnici općina Mala Subotica, Strahoninec i Štrigova te GKP Čakom.

Podijelite članak!