Datum objave: 20. travnja 2019.

Kategorija: Novosti

U sklopu projekta “Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera”, jedna od predviđenih aktivnosti je obilježavanje datuma vezanih uz zaštitu okoliša – 22.04. Dan planete Zemlje i 05.06. Akcija čišćenja okoliša.

Dan planete zemlje

Dan planete Zemlje obilježen je dana 17.04.2019. godine na Trgu Republike u Čakovcu. Dan planete Zemlje obilježene je održavanjem međuškolskog natjecanja koje je uključivalo sve osnovne škole s područja Grada Čakovca (I. OŠ, II. OŠ i III. OŠ, OŠ Kuršanec, OŠ Ivanovec) i škole s područja partnera na projektu (OŠ Strahoninec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Štrigova). Zaštitarsko – ekološka udruga Nobilis osmislila je natjecanje između škola s temom „Održivo gospodarenje otpadom“. U natjecanju su sudjelovali timovi iz svih navedenih škola, koji su uključivali po 4 učenika (2 djevojčice + 2 dječaka) 4. razreda osnovnih škola. Ukupno je sudjelovalo 8 škola sa 10 ekipa po 4 sudionika/učenika te je natjecanje brojilo ukupno 40 učenika.

Natjecanje se provodilo kroz 3 kruga natjecanja te je obuhvatilo slijedeće igre:

Fizičke igre: preskakivanje kontejnera i sortiranje otpada u dogovarajući spremnik, povlačenje užeta, skakanje u vrećama, igra „tačke“ i „tronožno hodanje“, zagonetno drvo.

Pitalice: crveni gumb – tko prvi, odgovara.

Igrama i pitalicama obuhvatile su se teme održivog gospodarenja otpadom kao što su sprečavanje nastanka otpada, odgovorno postupanje s otpadom, odvojeno prikupljanje otpada, ponovna uporaba predmeta i kompostiranje, a učenici su imali priliku pokazati koliko su informirani i osviješteni glede odgovornog postupanja s otpadom.

Nakon sveukupno odigranih 8 igara i zbrojenih bodova pobjedu je odnijela III. osnovna škola Čakovec s ekipom „Ljepši svijet“ te je škola osvojila nagradu u vrijednosti od 2.000,00 kuna.

Drugoplasirana škola je bila OŠ Kuršanec s ekipom „Kušleci“ dok je trećeplasirana škola bila OŠ Štrigova s ekipom „Zmajevi sv. Jeronima“.

Dan Akcije čišćenja okoliša

Dan Akcije čišćenja okoliša obilježen je dana 05.06.2019. godine održavanjem dviju volonterskih akcija čišćenja okoliša te izložbom dječjih radova u gradskoj knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec.

Volonterske akcije čišćenja održale su se u jutarnjim satima (od 09:00 do 12:00 sati) na dvije lokacije:

– Općina Mala Subotica, „Dol“ kod ribnjaka Trate pa sve južno do benzinske crpke Sveti Križ

– Grad Čakovec, željeznička stanica „Buzovec“ uz kanal Trnava pa sve do glavnog željezničkog kolodvora Čakovec.

Zaštitarsko – ekološka organizacija Nobilis organizirala je volonterske akcije čišćenja okoliša po prije definiranim lokacijama na području Grada Čakovca i Općine Mala Subotica koja je ujedno i partner na projektu kojeg provodi Grad Čakovec. U isto vrijeme čistile su se obje lokacije te je sama akcija čišćenja trajala 3 sata. Grupu volontera na području Grada Čakovca vodila je članica ZEO Nobilis-a, Lucija Zdolec dok je grupu u Općini Mala Subotica vodila Eva Cerković također članica ZEO Nobilis-a. Sve ukupno na volonterskim akcijama priključio se 50 volontera od čega je na području Grada Čakovca sudjelovalo 30 volontera, a na području Općine Mala Subotica 20 volontera te Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica s jednim razredom.

Istoga dana, u popodnevnim satima, od 17:00 do 19:00 sati, u gradskoj knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec, otvorena je izložba dječjih radova nastalih na radionicama koje se održavale u dječjim vrtićima. Zaštitarsko – ekološka organizacija Nobilis je kroz projekt „Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera“ provodila edukativno – kreativne radionice za djecu predškolske dobi s područja Grada Čakovca te općina partnera. Tijekom radionica koje su se održavale u periodu od ožujka do svibnja ove godine, djeca su izradila kreativne radove gdje su koristili otpadne materijale i na zanimljiv način usvajala znanje o održivom gospodarenju otpadom. Svi radovi iz ukupno 8 vrtića u kojima su odrađene radionice (DV Cvrčak, PO Maslačak, PO Krijesnice, DV Cipelica, PO Vjeverica, PO Mrav, PO Pirgo i DV Kockice) izloženi su u izložbenom prostoru gradske knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec – dječji odjel. Svečano otvorenje izložbe popratili su i polaznici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec – osnovna glazbena škola, koji su izveli neke od glazbenih izvedba. Svi izložbeni radovi ostali su u gradskoj knjižnici naredna dva tjedna odnosno do 19.06.2019. godine do kada je izložba bila otvorena.

Podijelite članak!